Danskerne bruger mindre vaskemiddel, men det kan blive endnu bedre. Rigtig brug af kalkbinder og skyllemiddel betyder mindre miljøbelastning (januar 2003).

Vask med omtanke

Der er flere måder tøjvasken kan blive mere miljøvenlig på.

Køb miljømærkede vaskemidler. Så undgår man miljøbelastende stoffer som optisk hvidt, LAS og EDTA.

Spring forvasken over.

Brug de rigtige mængder – følg doseringsvejledningen på emballagen, brug hverken mere eller mindre. Brug evt. vaskebold.

Fyld altid maskinen helt op – det giver også et mindre energiforbrug end hvis der vaskes to halve maskiner.

Vask ved så lave temperaturer som muligt. Vask på 60°C frem for 90°C. 40°C er ofte nok, men nogen gange skal vasketemperaturen op på min. 60°C, f.eks. ved vask af sengetøj eller hvis man er allergisk overfor støvmider. Det gælder også, hvis man har småbørn, hvis der er sygdom i familien, eller vaskemaskinen lugter grimt.

Brug kompakte vaskepulvere – to slags: color- og hvidvaskemiddel.

Kontakt kommunens tekniske forvaltning for at få oplyst, om der renses for fosfat. Hvis der ikke renses for fosfat eller hvis husstanden er uden kloakering (i f.eks. sommerhuse og landboejendomme), så brug kalkbinder og vaskemiddel med zeolith og/eller citrat.

Undgå skyllemiddel

De danske rensningsanlæg opfanger mange af de forskellige kemiske stoffer der udledes i vores kloakker, men de fanger ikke alle. Derfor er det vigtigt at undgå overdosering og undlade at bruge skyllemiddel, når det er unødvendigt.

Brug ikke skyllemiddel, når bomuldstøjet tørretumbles. Skyllemidlet er overflødigt, og duften fra skyllemidlet “for-damper” ofte i varmen.

Mange bruger skyllemiddel, fordi tøjet kommer til at dufte. Men vaskepulver indeholder ofte parfume, som bevirker at tøjet alligevel dufter “rent”.

Skyllemidlet nedsætter sugeevnen – især ved bomuldstekstiler. Det er derfor en dårlig idé at bruge skyllemiddel til tekstiler, hvis opgave er at suge fugt og væske, eksempelvis karklude, håndklæder, undertøj m.v.

Til mikrofiberklude (specielle rengøringsklude) må man ikke bruge skyllemiddel, da skyllemidlet nedsætter den specielle effekt af mikrofibrene.

Nogle bruger skyllemiddel, fordi de oplever, at tøjet bliver nemmere at stryge. Brug et damp-strygejern eller en vandforstøver ved strygningen. Stryg tøjet før det er “knastørt”.

Syntetiske tekstiler – f.eks. acetat, acryl, nylon og polyester – kan give problemer med statisk elektricitet på outdoorsupply.dk.

Skyllemidler modvirker statisk elektricitet. Det kan derfor være nødvendigt at bruge skyllemiddel – især om vinteren, hvor den lave luftfugtighed forværrer problemet.

Brug så lidt som muligt – f.eks. kun til hver anden vask.